Portal radiosarajevo.ba - Meliha, Nedžad i Mirza su najbolji mladi bh. inovatori

Prvu nagradu u kategoriji Najbolja inovacija mladih bh. inovatora, osvojila je Meliha Klopić za inovaciju Šećerna pasta za depilaciju. Druga nagrada je pripala Nedžadu Ribiću za Sistem za zalijevanje cvijeća, a posebnu nagradu za inovativni rad koji promovira održivi transport i energetsku efikasnost dobio je Mirza Banjanović za Sinhroni generator bez kliznih prstenova i četkica.

Meliha Klopić, Nedžad Ribić i Mirza Banjanović pobjednici su nagradnog konkursa na temu ‘Najbolja inovacija mladih inovatora’koji su organizirali Delegacija Evropske unije u BiH u saradnji s Asocijacijom inovatora BiH povodom Evropske sedmice mobilnosti 2013.

Danas je u Sarajevu otvorena izložba mladih inovatora i predstavljeno je 13 inovacija.

Direktor komunikacija i portparol EUD-a/EUSR-a Andy McGuffie je dodijelio pobjednicima novčane nagrade. Rekao je kako Europska Unija uvijek pokušava da ostvari saradnju sa lokalnim asocijacijama i udruženjima, tako da je važna saradnja i sa Asocijacijom inovatora.

“Čvrsto vjerujemo da su istraživanja i razvoj neophodni za progres zemlje i ekonomski razvoj. Jako nam je bitno i da guramo granice znanja i inovacija. To je razlog zbog kojeg EU daje finansijska sredstva za istraživanje, a mnoge zemlje stavljaju istraživanje u srce svojih ekonomskih strategija”, rekao je McGuffie.

Dodao je da su mladi ljudi u BiH oni koji će praviti fantastične inovacije u budućnosti, te da vjeruje da će neki od mladih inovatora izumiti nešto fantastično što će kreirati odlične poslove, a da će cjelokupno društvo imati koristi od produkata njihovog rada.

Nežad Ribić je iz Lukavca, ima 22 godine, student je Mašinskog fakulteta u Tuzli. Predstavio je inovaciju Samozalijevajuća saksija i osvojio drugu nagradu.

“Moja inovacija predstavlja mehanizam koji dva mjeseca zalijeva cvijeće, a možete kontrolisati količinu vode za zalijevanje”, objašnjava nam Nedžad.  Dobitinik je mnogih nagrada, ali nije optimista kada je u pitanju perspektiva za mlade ljude u Bosni i Hercegovini.

“Ne vidim da se bilo šta za mlade ljude može promijeniti u BiH, nema perspektive, jedina nada je da se inovacije uspiju prodati vani, ali nas nažalost ni u svijetu ne gledaju s poštovanjem. Imamo pametne ljude, dokaz za to su mnoge nagrade koje smo osvojili, a imamo najslabije uvjete za rad”, kaže ovaj mladi inovator koji naglašava da je žalosno da Asocijacija inovatora koja predstavlja državu u svijetu nema nikakve podrške od državnih institucija.

E.S.H, Radiosarajevo.ba

http://radiosarajevo.ba/novost/125928/meliha-nedzad-i-mirza-su-najbolji-mladi-bh-inovatori#

Za kraj riječ dvije o nama

O nama

Te davne 2006. krenula su naša kućna istraživanja sa ciljem da napravimo 100% prirodan kozmetički proizvod. Iste godine smo iz hobija napravili svoj prvi proizvod, a 8 godina kasnije, te 2014. godine nakon svih hobi aktivnosti prelazimo u ozbiljnu priču i registruje se obrt “Magic Touch” koji danas ima asortiman od oko 20 različitih proizvoda.

Kontakt

  • +387 (0) 63 522 876 
  • +387 (0) 63 522 876 
  • info@magictouch.ba

Lokacija

Designed by Armin Becic

Copyright Magic Touch 2018

Share this:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: