Portal cazin.net - Mlada inovatorica iz Cazina Meliha Klopić predstavila se na “Devetom danu kvaliteta i inovacija USK”

Privredna komora Unsko-sanskog kantona 21.11.2013.g. organizirala je „Deveti dan kvaliteta i inovacija USK“ kako bi doprinijela razvoju kvaliteta i inovatorstva na ovom  području. Predznak “deveti” označava broj godina koliko Privredna komora USK organizira “Dana kvaliteta i inovacija” uz Svjetski dan kvalitete.

Cilj organizacije ovakvog jednog događajas je ukazati na značaj implementiranja sistema kvaliteta u poduzeću, na njegov odlučujući utjecaj na poslovanje, kroz promicanje inovatorstva i inovatorskih postignuća, te tako akcentirati i promovirati  nove šanse za unaprjeđenje poslovanja i neslućene mogućnosti za ekonomski rast i napredak.

Informativni i edukativni Dan kvalitete i inovacija USK u sali Privredne komore i ove godine je bio prilika da se analizira postignuto u protekloj godini uz praćenje trendova u oblasti kvalitete proizvoda. Unsko-sanski kanton ima oko šezdeset certificiranih privrednih subjekata i institucija od čega je veliki broj certificiran zahvaljujući programu Fonda QMS (Quality Management System) za podršku poduzećimna drvoprerade na uvođenju sistema kvaliteta. Ovaj projekt rezultat je i prethodnog projekta USAID CCA koji su zajedno pokrenuli s Privrednom komorom, Vladom USK i Općinom Bihać, a po okončanju ovog projekta i zaživljavanju USAID FIRMA Projekta pokrenut je i još uvijek traje novi Projekt podrške poduzećima šumarstva i drvoprerade za uvođenje sistema kvaliteta prema standardima serije ISO, CE znaka, FSC i CoC. U ovom projektu prednost imaju poduzeća s višim stupnjem finalizacije proizvoda.

Iako Privredna komora USK ima za cilj stvaranje fondova podrške pri uvođenju sistema kvaliteta i za druge privredne grane, za sad su sredstva iz Fonda dostupna samo za pripremu i certificiranje poduzećima iz drvne industrije. Nažalost, moramo konstatirati da još uvijek imamo mali broj onih koji su ušli u sistem kvaliteta i koji su usvojili bilo koji standard“, istakao je Ismet Pašalić, predsjednik Privredne komore USK.   Predsjednik Pašalić dodao je kako u predstojećem vremenu od naših poduzeća trebamo tražiti da donesu takve poslovne odluke koje doprinose njihovoj konkurentnosti na tržištima. Privredna komora će od organa vlasti tražiti da ih financijski podrže jer je riječ o skupom i dugotrajnom procesu, koji je, kako je istakao, dugoročno jedna od boljih poslovnih odluka u svakom poduzeću.

O integriranim sistemima upravljanja prema međunarodnim standardima serija 9000 – sistem upravljanja kvalitetom, 14000 – sistem upravljanja zaštitom okoliša, te 18000 – sistem upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu, govorio je Mirsad Begić, predsjednik Skupštine Asocijacije za kvalitet BiH.

„Cijela Bosna i Hercegovina približavajući se EU i izlazeći na njeno tržište, mora primjenjivati brojne standarde. Da ne bi provodili svaki pojedinačno, najbolje rješenje je ići odmah u integrirani sistem. Mnogo je racionalnije i iz troškovnog aspekta mnogo se više isplati“, istakao je M.Begić u svom izlaganju.

Esad Bajramović, predsjednik Savjeta za kvalitet i inovacije USK, predstavio je okupljenima integrirane sisteme kvaliteta u visokom obrazovanju i dao presjek stanja u ovoj oblasti u USK.

Pregled certificiranih privrednih društava i institucija na području USK dala je Ljilja Ivušić, stručni suradnik za odnose s javnošću i poslovnu edukaciju Privredne komore USK, a potom je predstavila rezultate Fonda za podršku drvoprerađivačima USK na implementiranju i certificiranju sistema kvaliteta. Iz QMS Fonda do sad su sredstva za pripremu, odnosno certifikaciju prema FSC CoC standardu koristili 13 privrednih društava s područja USK, a sredstva su za sva drvoprerađivačka društva koja ispunjavaju uvjete predviđene Pravilnikom o dodjeli sredstava QMS Fonda još uvijek na raspolaganju, istaknula je.

Predsjednik Udruženja inovatora Bihać Seid Žapčević predstavio je perspektive razvoja proizvodnih sistema koji sami uče, a koji je bio predmet njegove nedavne doktorske disertacije u Ljubljani, te potom ovogodišnje aktivnosti u oblasti inovatorstva u USK, od koji je izdvojio predstavljanje  Udruženja inovatora Bihać, u organizaciji Privredne komore USK, na 10. izložbi inovacija IKA u Karlovcu održanoj od 04. do 07.06.2013. u Karlovcu, te istakao izvanrednu suradnju sa Udrugom inovatora Hrvatske i Udrugom inovatora Karlovačke Županije koja je rezultat suradnje PK USK i HGK ŽK Karlovac.

Kao posljednja na “Devetom danu kvaliteta i inovacija USK” predstavila se mlada inovatorica iz Cazina Meliha Klopić, bachelor zdravstva, sa svojom inovacijom “ljekovita šećerna pasta za depilaciju”.   Meliha Klopić je u proteklih par mjeseci osvojila čak 3 nagrade: nagradu za najbolju inovaciju u kategoriji mladih inovatora koju joj je u Sarajevu dodijelila Delegacija EU u BiH, potom srebrnu medalju na ovogodišnjoj 11. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2013 u Zagrebu, te brončanu medalju na nedavno održanoj izložbi inovacija “MAKINOVA 2013” u Skopju.

Prisutni su imali priliku čuti detalje o ovoj inovaciji čiju je zdravstvenu ispravnost potvrdio Zavod za javno zdravstvo USK, koji je 15.11.2013. i zvanično certificiran od strane certifikacijske kuće TUV Thuringen, Jena, Njemačka.

Mlada inovatorica Uskoro planira otvaranje vlastitog obrta u kojem će se pored ljekovite paste za depilaciju naći i prirodni sapuni za njegu svih tipova kože.

Na kraju uz čestitke mladoj inovatorici na prestižnim nagradama i Zavodu za javno zdravstvo USK na certificiranju, doneseni su zaključci koji će biti upućeni resornim Ministarstvima u Vladi USK, a koje ćemo naknadno objaviti.

Privredna komora USK

http://www.cazin.net/vijesti/clanak/mlada-inovatorica-iz-cazina-meliha-klopic-predstavila-se-na-devetom-danu-kvaliteta-i-inovacija-usk

Za kraj riječ dvije o nama

O nama

Te davne 2006. krenula su naša kućna istraživanja sa ciljem da napravimo 100% prirodan kozmetički proizvod. Iste godine smo iz hobija napravili svoj prvi proizvod, a 8 godina kasnije, te 2014. godine nakon svih hobi aktivnosti prelazimo u ozbiljnu priču i registruje se obrt “Magic Touch” koji danas ima asortiman od oko 20 različitih proizvoda.

Kontakt

  • +387 (0) 63 522 876 
  • +387 (0) 63 522 876 
  • info@magictouch.ba

Lokacija

Designed by Armin Becic

Copyright Magic Touch 2018

Share this:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: