Portal buzimljani.ba - Meliha Klopić, Cazinjanka koja ruši sve rekorde svojom inovacijom i osvaja prestižne nagrade

Proteklog vikenda u Zagrebu je održana izložba inovacija ARCA. To je najpoznatija hrvatska izložba intelektualnih radova i inovacija s 11-godišnjom tradicijom, koja je u tri dana predstavila više od 200 inovacija iz Hrvatske, BiH, Irana, Rusije, Poljske, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Slovenije i Srbije. Znatan dio prostora na izložbi bio je posvećen mlađim inovatorima iz osnovnih, srednjih škola i fakulteta iz Hrvatske.

Na izložbi je, između ostalih, govorio predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres iz Mađarske. Naša domovina, BiH, se predstavila s 10 inovacija među kojima je bila i naša Cazinjanka Meliha Klopić s inovacijom „Ljekovita, šećerna pasta za depilaciju“. Meliha jedina mlada inovatorica na našem Kantonu pored Milke Matešić iz Bihaća koja je prije par godina predstavljala BiH sa svojim kremama za psorijazu.

Inovacije članova Asocijacije Inovatora BiH nagrađene su sa tri medalje organizatora i jednom specijalnom nagradom “Medaljom slavnih”, Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA).

Zdravko Bosnić iz Banje Luke nagrađen je zlatnom medaljom za inovaciju  Trouglasto turbinsko kolo.

Srebrenu medalju dobila je Meliha Klopić iz Cazina za ljekovitu pastu za depiliranje, za koju je prije nekoliko dana dobila i prvu nagradu Delegacije EU u BiH  za najbolju inovaciju u kategoriji mladih inovatora.

Bronzanu medalju dobio je bugojanski veterinar Sanel Alagić za sondu za pročišćavanje jednjaka preživača

„Medalju slavnih“ je dobio Nedžad Muftić (Sarajevo) za inovaciju koja nosi naziv Ispun za produžavanje zubnih kanala.

„ Presretna sam zbog ove nagrade i zaista mi puno znači. Nisam mogla prisustvovati izložbi sva 3 dana, već sam se nakon izlaganja pred žirijem vratila kući. Vijest da sam osvojila sebrenu medalju, između toliko inovacija iz 10 zemalja me jako iznenadila. Iskreno, nisam očekivala ništa, nego sam se samo potrudila da prezentiram proizvod najbolje što sam umjela”, govori Meliha Klopić za cazin.NET.

Šećerna pasta koja ima porijeklo iz Egipta se sastoji od 2, eventualno 3 sastojka koji, kao i ostali oblici i metode depilacije u pojedinim slučajevima mogu izazvati određene iritacije a kao i vosak, izaziva urastanje dlačica. Međutim, moj preparat za depilaciju se sastoji od čak 11 prirodnih elemenata od kojh je svaki na svoj način blagotvoran, učinkovit i često ljekovit. Konačni sastav paste je proistekao iz 5-godišnjeg istraživanja koje se ogledalo u strpljivom kombiniranju brojnih prirodnih sastojaka i u provjerama na osobama. Tako je nastao pripravak, Magic Touch šećerna pasta, čiji su sastojci određeni „apotekarskom vagom“ u vrlo preciznim, optimalnim proporcijama kao 0,5 : 2,5 :8 postotaka. U tome se ogleda ljekovitost ove paste, čiji je sastav tajna. Laboratorijska ispitivanja su pokazala da u pasti ne samo da nema mikroorganizama, nego ona uspješno uništava bakterije, gljivice i viruse. Pasta ne iritira kožu i može se primjenjivati na svim vrstama kože: suha i masna, koža s ožiljcima, ekcemima i psorijazom, koža sklona pucanju vena i kapilara. Ne predstavlja smetnju izlaganju suncu i solariju.

Primjena je jednostavna, pogotovo zato što je pasta žilavog viskoziteta pa se, slično žvakaćoj gumi, ne kida prilikom razvlačenja.

“Moram napomenuti da je moja inovacija odabrana da bude izložena na 33. Međunarodnoj izložbi inovacija, tehničkih dostignuća, novih tehnologija i stvaralaštva mladih MAKINOVA u Skoplju. Izložba će se održati sljedeće sedmice, ali o detaljima ćete biti naknadno obaviješteni. Inače, na izložbama se prijave inovacije iz cijelog svijeta, pa stručni žiri napravi selekciju te odabere one koje će biti predstavljene na dan izložbe. Presretna sam što su stručne osobe kao što su doktori medicine, dermatolozi te stručne osobe iz svijeta kozmetike ispitale, provjerile i isprobale moj proizvod te odlučile da kao takav još jednom bude predstavnik naše Bosne i Hercegovine”, rekla nam je Meliha Klopić na koja svojim inovacija nadaleko promoviše Bosnu i Hercegovinu i naš Cazin.

http://www.buzimljani.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=3426:meliha-klopi-cazinjanka-koja-rui-sve-rekorde-svojom-inovacijom-i-osvaja-prestine-nagrade&catid=101:usk-a&Itemid=553

Za kraj riječ dvije o nama

O nama

Te davne 2006. krenula su naša kućna istraživanja sa ciljem da napravimo 100% prirodan kozmetički proizvod. Iste godine smo iz hobija napravili svoj prvi proizvod, a 8 godina kasnije, te 2014. godine nakon svih hobi aktivnosti prelazimo u ozbiljnu priču i registruje se obrt “Magic Touch” koji danas ima asortiman od oko 20 različitih proizvoda.

Kontakt

  • +387 (0) 63 522 876 
  • +387 (0) 63 522 876 
  • info@magictouch.ba

Lokacija

Designed by Armin Becic

Copyright Magic Touch 2018

Share this:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: